Harga Petrol Di Apungkan Paras RM2.20 Seliter?

12:30:00 PM
Sistem apungan harga bahan api mingguan baru yang sepatutnya berjalan hari ini, tetapi ditunda sementara. Pada masa ini harga petrol RON 95 akan dihadkan pada harga RM2.20 seliter, walaupun harga pasaran mentah naik dari paras tersebut. Ini dimaklumkan sendiri oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Menteri Kewangan berkata sistem apungan harga adalah berbeza daripada kerajaan sebelum ini. "Orang ramai akan membayar kurang apabila harga petrol turun tetapi apabila ia meningkat, mereka tidak perlu bimbang kerana kenaikan melebihi RM2.20 akan disubsidi oleh kerajaan," katanya kepada pemberita di Bukit Gelugor semalam.

Beliau menjelaskan bahawa pelaksanaan fapungan harga mingguan tertangguh kerana bantahan dari Persatuan Peniaga Petrol Malaysia (PDAM), sambil menambah bahawa perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan mendengar kumpulan itu terlebih dahulu sebelum menentukan harga, yang akan diumumkan selepas mesyuarat kabinet hari ini.


Harga Petrol Di Apungkan Paras RM2.20 Seliter?Menurut Presiden PDAM Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz "Sebagai peniaga, kami tidak mempunyai kawalan ke atas harga. Katakanlah kita membeli petrol hari ini, jika kerajaan mengubah harga esok, kita harus mengikuti bahawa walaupun kita telah membeli (bahan bakar) pada harga yang lebih tinggi. Tidak seperti perniagaan lain di mana mereka masih boleh menyimpan margin, kita tidak boleh, kerana kita berada di belas kasihan kerajaan. Oleh itu, katakan harganya turun setiap minggu, maka kita akan terkena (kerugian) empat kali sebulan," katanya.

"Jadi kita tidak boleh membeli stok yang kurang; tangan kita terikat. Jika pengurangan secara beransur-ansur dan tidak memakan margin kita setiap hari, maka ia akan baik-baik saja tetapi kerajaan perlu berbincang dengan kami. Adalah benar bahawa kerajaan mahu memberi harga (harga bahan api yang rendah) kepada rakyat dan kita semua untuk itu, tetapi jika kita terus menjual kerugian, matilah (kita akan menderita)," katanya, sambil menambah bahawa margin peniaga 10 sen seliter untuk petrol.
Sistem apungan ini tidak akan lama. Ia hanya akan disediakan sehingga sistem kad armada diperkenalkan untuk B40 (pendapatan bawah 40% lebih rendah) rakyat Malaysia untuk membeli petrol RON 95 bersubsidi. Akhir tahun ini subsidi bahan bakar akan diumumkan dalam Bajet 2019, tetapi mekanisme dan kriteria belum diputuskan lagi.

Sumber : The Star dan Paul Tan

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »